Luchtzuiverende werking

Het is algemeen geweten dat planten zuurstof produceren en verschillende schadelijke stoffen opnemen en afbreken. Het contact met de natuur in steden en binnenshuis wordt echter steeds kleiner, terwijl planten de meest eenvoudige luchtfilters zijn en groen zorgt voor een zeer groot welbehagen en comfort gevoel. Living walls en overige beplanting zuiveren actief de lucht en bieden daarnaast tal van andere voordelen.

Planten zuiveren uw binnenlucht

Natuur & Techniek

Omdat één plant in een klaslokaal weinig impact zal hebben, combineren we in onze verticale systemen een grote hoeveeheid van verschillende planten met diverse eigenschappen, voor een zo groot en divers mogelijk lterend oppervlak. De twee meest ef ciente systemen geschikt voor deze school zijn de esthetische moswanden (reductie luchtver- ontreiiniging en felle akoestische werking) en de bio-wall of breating wall: een verticale tuin met een technisch kader en zeer minimaal onderhoud.

 

Werking bio-technologische symbiose

 

Tegenwoordig besteden we steeds meer aandacht aan het luchtdicht isoleren van woningen. Dat is goed voor het milieu én onze portemonnee want we verstoken minder energie en verminderen de CO2 uitstoot. Het nadeel van de goed geïsoleerde woningen of kantoorgebouwen van tegenwoordig is echter de verslechterde luchtkwaliteit in huis. Naast de warmte, kan namelijk ook de vervuilde en vochtige lucht geen kant meer op. Onderzoek heeft uitgewezen dat planten die lucht zuiveren een gunstig effect hebben op de luchtkwaliteit in een gebouw, leef of werkomgeving. Ze zijn namelijk in staat om CO2 en andere slechte stoffen uit de lucht te zuiveren en om te zetten in gunstige stoffen.

Hoe filteren planten de lucht?

De werking van een plant

 

Een plant heeft om te groeien een aantal stoffen nodig. Dat zijn onder andere CO2, stikstof, water en voedingsstoffen die via de wortels worden opgenomen. In de bladeren van de plant zitten huidmondjes waardoor de plant kan ademen en slechte stoffen kan omzetten in goede. Zo kan hij CO2 uit de lucht opnemen en deze via een chemisch proces omzetten in zuurstof en suikers. Planten die de lucht zuiveren zijn dus ontzettend belangrijk voor ons leefmilieu aangezien zij de zuurstof leveren waar wij afhankelijk van zijn. Planten nemen naast CO2 nog heel wat andere stoffen op zoals benzeen, tolueen, aceton, ammonia, alcohol,… Ze kunnen ook stof deeltjes binden waardoor de concentratie van deze stoffen in de lucht afneemt. Deze chemische stoffen worden in het interieur voorname- lijk afgegeven door meubels, verf, toners, vloerbedekking, muurbedekking, sigarettenrook, luchtverfrissers, enz. Hoe meer planten, hoe meer zuivere lucht. Waar de ruimte eerder beperkt is kan er vericale toepassing zoals een living wall of living wall divider worden toegepast.

 

Zijn planten die de lucht zuiveren voldoende?

Hoewel planten een bewezen luchtzuiverend effect hebben, is uit verschillende onderzoeken gebleken dat dit effect in de praktijk nog aangevuld en versterkt kan worden met de technologische methodes zoals luchtzuivering. Luchtzuiverende planten zijn onder normale omstandigheden dus dé ideale oplossing om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren. Ook is bewezen dat ze enorm bijdragen aan het comfort gevoel, ons welbehagen en onze productiviteit. We associëren natuur namelijk met zuivere lucht.

 

Het belang van ventilatie of luchtzuivering in combinatie met natuur

 

De binnenlucht in huis is vaak vuiler dan de buitenlucht. Heel wat luchtvervuiling komt dan ook van binnen in de woning, bijvoorbeeld van schoonmaakproducten, huishoudelijke apparaten, verf, stoffen uit bouwmaterialen,… Werken aan een gezonde binnenlucht is dus zeer belangrijk. Hoewel luchtzuiverende planten  daar behoorlijk aan kunnen bijdragen is dat niet voldoende voor gezonde lucht in zeer vervuilde situaties. Voor een goede luchtkwaliteit in huis is meer nodig. De meest effectieve luchtzuiveringsmethode blijft nog steeds ventileren en actief zuiveren, in combinatie met de positieve impact van groen en natuur op ons psychologisch welbehagen. Lees meer over luchtzuivering, projecten en technologie op onze website: AtmossfAIR.be 

De luchtzuiverende beplanting

Elke kamerplant produceert zuurstof, maar niet alle kamerplanten hebben een luchtzuiverende werking. Er is echter een groep kamer- planten waarvan wetenschappelijk is bewezen dat ze bijdragen aan een schonere lucht in huis. Deze planten nemen via hun bladeren schadelijke stoffen op uit de lucht. Vervolgens worden deze stoffen in de plant of de wortel opgeslagen en afgebroken.

 

In de bekende Clean Air study onderzocht NASA de beste manieren om de lucht in een ruimtestation te lteren. Zo ontdekten de onder- zoekers dat een aantal planten onder andere de chemicaliën benzeen, tricholoorethyleen en formaldehyde uit de lucht kunnen halen. Benzeen en trichloorethyleen zijn oplosmiddelen die in verschillende materialen voorkomen. Formaldehyde, een bekende hoofdpijnveroorzaker, is een gas dat bij de productie van leer of tapijt wordt gebruikt en dat vrijwel in elk binnenklimaat voorkomt. Er werd onder- zoek gedaan naar de natuurlijke luchtzuiverende werking van een aantal (kamer)planten. Ze testten of deze planten voor een gezonder binnenklimaat konden zorgen om zo het ‘Sick Building Syndroom’ (SBS) te voorkomen. De focus lag vooral op goed geïsoleerde huizen en scholen, maar heeft natuurlijk effect op elk binnenklimaat.

 

De giftige stoffen die de planten moesten verwijderen uit de lucht waren benzeen, trichloorethyleen en formaldehyde, veel voorkomen- de giftige stoffen binnenshuis. Het onderzoek van NASA resulteerde in acht tabellen met planten, en de mate waarin deze planten eerdergenoemde giftige stoffen uit de lucht verwijderen. Uit de resultaten is te zien dat alle planten de giftige stoffen zuiveren, maar sommige planten doen dat beter dan andere. Het zijn deze planten die we op verzoek selecteren voor onze living walls.

De giftige stoffen die de planten moesten verwijderen uit de lucht waren benzeen, trichloorethyleen en formaldehyde, veelvoorkomende giftige stoffen binnenshuis. Het onderzoek van NASA resulteerde in acht tabellen met planten, en de mate waarin deze planten eerdergenoemde giftige stoffen uit de lucht verwijderen. Uit de resultaten is te zien dat alle planten de giftige stoffen zuiveren, maar sommige planten doen dat beter dan andere.

 

Zie hier top 18 best luchtzuiverende planten volgens de studie van de NASA:

 

  • Gerbera
  • Klimop (Hedera helix)
  • Marginata (Dracaena marginata)
  • Spathiphyllum “Mauna Lao”
  • Vrouwentongen (Sansevieria laurentii)
  • Dracaena deremensis “Warneckei”
  • Bamboo palm (Chamaedorea seifrizii)
  • Dracaena massangeana
  • Dracaena Janet Craig (Dracaena deremensis)
  • Chrysanthemum Morifolium
  • Aglaonema crispum
  • Philodendron oxycardium
  • Philodendron domesticum
  • Chlorophytum elatum
  • Scindapsus aureus
  • Philodendron bipinnatifidum
  • Aloe vera