De voordelen van hydrocultuur

Hydrocultuurplanten zijn de laatste jaren opnieuw aan een grote opmars bezig in de interieurbeplanting. Ontdek hier waarom ook wij de voorkeur geven aan werken met deze kweekcultuur.

Kantoorgroen op basis van hydrocultuur 

Hydrocultuur of hydroponie is het kweken van planten in water, waaraan de noodzakelijke voedingsstoffen worden toegevoegd. Het is een kweekwijze die steeds vaker wordt toegepast. Niet alleen voor kamer of kantoorplanten, maar ook voor groenteteelt in de kas.  Kort gezegd komt het hierop neer: de planten komen niet in een pot met aarde te staan, maar in water ondersteund door gebakken kleikorrels (zie foto boven).

 

Hydrocultuur planten zijn feitelijk dezelfde planten als aardeplanten maar dan gekweekt op water. Ze hebben hierbij een ander soort wortelsysteem ontwikkelt, die voldoende zuurstof en voeding uit het water kunnen opnemen. Deze wortels zijn minder vertakt dan bij aardeplanten en hebben lange fijne haarwortels. De hydrokorrels slaan zowel water als voedingstoffen op en geven deze geleidelijk aan af aan de plant.

Waarom kiezen voor hydrocultuur?

Minder vaak water en voeding  & precieze dosering 

 

Een belangrijk voordeel is het gemakkelijk en nauwkeurig doseren van water en voedingstoffen. Indien de pot of plantenbak voldoende groot is watergift slechts eens per maand nodig.  Met behulp van een watermeter kan gemakkelijk afgelezen worden hoeveel water de plant nodig heeft, en wanneer.


Geen verstikking of verzuring

 

Door de grove structuur van de kleikorrels blijft het substraat luchtig en kunnen de wortels voldoende zuurstof opnemen. Daarnaast zal er ook geen verzuring van het substraat plaatsvinden.

 

Gezonde plant

 

Ook zijn veroorzakers van schimmels of ziektes eenvoudiger onder de duim te houden dan bij de traditionele kweek op aarde.

 

Goedkoper op lange termijn

 

Hydrocultuur is initieel iets duurder in aankoop ten opzichte van grondcultuur, maar op lange termijn goedkoper omdat de planten over het algemeen sterker zijn en daardoor een langere levensduur hebben en tevens hoeven ze niet verpot te worden.

 

✔ Plantcare service 

 

Ons ervaren Plantcare team ontlast of ondersteunt u graag met gespecialiseerde onderhoudsservice  bij het aangaan van uw groen avontuur !